Psoriaasi (iho- ja nivelpsoriaasi)

Psoriaasi (psoriasis, psori, hilsetystauti) on ihon ja nivelten monimuotoinen krooninen tulehdustauti, joka voi puhjeta missä iässä tahansa. Hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen ja työkyvyn ylläpitäminen. Psoriaasille on myös tyypillistä se, että välillä on rauhallisempia kausia, ja taas välillä tauti oireilee voimakkaammin. Hoidossa on olennaista myös sitoutuminen hoitoon ja jatkuva, toimiva hoitosuhde potilaan ja hoitavan lääkärin välillä.

Ihopsoriaasin monet muodot

Ihopsoriaasia voi olla kaikilla ihoalueilla (taipeet, päänahka, kasvot, kämmenet ja jalkapohjat, sukupuolielimet) ja kynsissä. Ihottuman laajuus vaihtelee muutamasta pienestä pisarasta tai läiskästä lähes koko ihon peittävään muotoon.

Lääkäri toteaa ihopsoriaasin tutkimalla ihottumaa eikä laboratoriokokeita useimmiten tarvita. Epäselvissä tapauksissa otetaan ihokoepala hoitamattomasta ihottumaläiskästä.

Useimmiten psoriaasi-ihottuma on melko lieväoireinen, mutta ihottumaan saattaa liittyä kutinaa ja aristusta. Psoriaasiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta onneksi valtaosalla taudin oireet ovat lieviä ja hyvin hallittavissa säännöllisellä hoidolla ja elämäntavoilla.

Ihopsoriaasin hoito lievittää iho-oireita

• Lieväoireiselle riittää paikallishoito perusvoiteella.
• Jos ihottumaoireet pahenevat, ihoa hoidetaan kortisonivoidekuurilla: paksuihin läiskiin vahvoja kortisonivoiteita, ohuelle taivealueelle ja kasvoille miedompia valmisteita.
• D-vitamiinijohdannaisia sisältävät voiteet (kalsipotrioli- ja kalsitriolivoiteet) tehoavat vain, jos niitä käytetään säännöllisesti.
• Salisyylihappo voidepohjassa tai öljyssä auttaa päänahan hilseeseen ja paksujen psoriplakkien irrottamiseen. Ultraviolettivalohoidosta on usein apua.
• Vaikeaan ihottumaan käytetään sisäistä lääkitystä, kuten metotreksaatti, asitretiini ja syklosporiini.
• Erityistapauksissa voidaan käyttää biologisia lääkkeitä.

Nivelpsoriaasi keskittyy niveliin

Nivelpsoriaasi todetaan iho-oireiden ja niveltulehduksen perusteella, ja sitä tulee epäilläkin aina, jos niveltulehdus ja psoriaasi-ihottuma esiintyvät samanaikaisesti. Joskus harvoin iho-oireet ilmaantuvat vasta niveloireiden jälkeen.

Nivelpsoriaasin oireita ovat nivelten arkuus ja aamujäykkyys, muutaman nivelen epäsymmetriset eli vain toisella kehonpuolella esiintyvät niveltulehdukset, sormien ja varpaiden kärkinivelten tulehdus ja muutokset kynsissä. Niveloireiden perusteella nivelpsoriaasi jaetaan kolmeen vaikeusluokkaan: lievä, keskivaikea ja vaikea.

Nivelpsoriaasissa laboratorio- ja kuvantamiskokeet saattavat olla normaalit.

Nivelpsoriaasin hoidossa tarvitaan tulehduskipulääkkeitä

Nivelpsoriaasin hoito suunnitellaan tulehtuneiden nivelten lukumäärän sekä lääkärin ja potilaan arvioiman oireiden vaikeuden mukaan.

Lievässä, ei-etenevässä nivelpsoriaasissa (yksittäisen nivelen tulehdus) hoidoksi riittää niveltulehduksen ilmaannuttua tulehduskipulääkkeet ja tarvittaessa paikalliset kortisoniruiskeet. Jos ruiskeet eivät rauhoita niveltulehdusta, liitetään hoitoihin varsinainen reumalääke, ensisijaisesti metotreksaatti.

Jos lääkkeellä ei saavuteta riittävän hyviä tuloksia tai jos niveloireiluun liittyy vaikea ihopsoriaasi, aloitetaan hoito biologisella lääkkeellä.

Lähde: Riikola T., Tarnanen K., Höök-Nikanne J., Sipilä R. Psoriaasi (iho- ja nivelpsoriaasi). http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 18.6.2012