Crohnin tauti

Crohnin tauti on krooninen, uusiutuva, tulehduksellinen suolistosairaus, johon sairastuu Suomessa vuosittain 400 henkilöä. Crohnin taudin oireita hoidetaan pääasiassa lääkkeillä. Tautia tavataan sekä aikuisilla että lapsilla. Noin 70 %:lla Crohnin tautia sairastavista on taudissaan aktiivisia vaiheita ja vaiheita, jolloin tauti on vähemmän aktiivinen eli remissiossa.

Oireet

Crohnin taudin oireita voivat olla muun muassa vatsakivut, ripuli tai ummetus, väsymys, laihtuminen ja kuume. Lapsilla saattaa olla suussaan aftoja, ienturvotusta, suupielten haavaumia ja huulten turvotusta jopa vuosia ennen kuin heillä ilmenee vatsaoireita.

Miten sairaus todetaan?

Tauti alkaa useimmiten vähitellen ja lievin oirein. Tästä syystä myös diagnoosiin voi kulua jopa vuosia.

Jos lääkäri epäilee Crohnin tautia, hän lähettää potilaan jatkotutkimuksiin. Tavallisin tutkimus on paksusuolen tähystys, jonka yhteydessä tutkitaan myös ohutsuolen loppuosa. Tähystyksen yhteydessä otetaan myös näytepaloja mikroskooppista tutkimusta varten.

Ohutsuoli voidaan tutkia magneettikuvauksella, tietokonetomografialla tai kapselikuvauksella. Kapselikuvauksessa potilas nielaisee tabletinmuotoisen pienen kameran, joka kuvaa potilaan ohutsuolen. Kapselikuvaus voidaan tehdä myös lapsille, mutta se ei sovellu potilaille, joilla epäillään olevan ohutsuolen ahtauma. Kapselikamera poistuu elimistöstä normaalisti ulosteen mukana.

Miten Crohnin tautia hoidetaan?

Crohnin tautia ei voida parantaa, mutta hoidolla voidaan kuitenkin helpottaa taudin aiheuttamia oireita sekä vähentää sairauteen liittyviä muita ongelmia eli komplikaatioita (esimerkiksi suolitukokset, märkäpesäke eli absessi tai fisteli).

Hoidon tavoitteena on oireettomuus, sairauden rauhoittuminen oireettomaksi (remissio) ja sairauteen liittyvien komplikaatioiden sekä uusiutumisen esto.

Lääkehoito

Lääkkeinä käytetään 5-ASA-valmisteita (mesalatsiini ja olsalatsiini), sulfasalatsiinia, kortisonilääkitystä (esimerkiksi suun kautta otettava prednisoloni), antibiootteja (metronidatsoli) ja immunomoduloivia lääkkeitä (solunsalpaajat ja ns. biologiset lääkkeet).

Mitä lääkettä tai lääkkeitä kulloinkin käytetään, riippuu siitä, millainen Crohnin tauti on kyseessä (lievä, keskivaikea vai vaikea), millainen taudin senhetkinen luonne on (aktiivinen, remissio) sekä kuinka hankalia sairauden aiheuttamat oireet ovat.

Lähde: Tarnanen K., Jussila A., Vuorio A. Crohnin tauti. http://www.terveyskirjasto.fi. Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2.5.2011